Hulinaviikko takana, tulevaisuutta suunnitellaan

Posted: 18.2.2014 in Ei kategoriaa
Avainsanat:, , ,

Lukiovuoden vilkkain viikko sisältää ylioppilastutkinnon kuullunymmärryskokeita, kokeiden ja prelien palautuksia, penkkarit ja vanhojen päivän. Kun eteläisin Suomi aloittaa hiihtoloman heti tämän jälkeen, on kontrasti viikkojen välillä melkoinen.

Seurailen jääviyteni takia kirjoitusten järjestelyjä sivusta. Hyvin apulaisrehtori on urakasta selvinnyt ja hommat ovat toimineet. Pientä hikoilua aiheutti maanantain kuuntelukoe, jossa salissa oli katvepaikkoja, joihin langaton infrapunasignaali ei kantanut. Ensimmäisen kuunteluvuoron aikana tehtiin päätös toisen vuoron jakamisesta kahteen erilliseen tilaan. Kuuntelulaitteisto testattiin myöhemmin opiskelijoiden ja kielten opettajien kanssa. Kuuluvuusongelmat poistuivat, kun lähetinyksikkö siirrettiin näyttämölle. Tällöin valon lailla käyttäytyvä signaali tavoitti jokaisen kuulokkeen esteettömästi.

Penkkariperinteet hieman vaihtelevat alueittain. Kun opiskelijoilla tai opettajilla ei ole muuta mallia, niin penkinpainajaisten perinne kokee vuosikymmenien kuluessa evoluution: erilliset saarekkeet alkavat elämään omaa elämäänsä ja toistavat hieman muuntuneena edellistä vuotta. Ensimmäisissä Kaarinan penkkareissa pisti ikävästi silmään ykkösten ja kakkosten kasvojen ja hiusten töhriminen huulipunalla, meikeillä, geeleillä ja glitterillä. Kun kiusaaminen on kouluissa yksiselitteisesti kielletty, niin miksi penkkareissa se onkin yhtäkkiä sallittu? Monet äänestävät jaloillaan ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella ja jäävät kotiin kakkosella penkkaripäivänä. Penkkareiden täytyy olla koulun yhteinen karnevaalihetki, jossa pääosassa riemuitsevat abit ja joiden ohjelmasta nauttivat kaikki. Jokaisella tulee olla fyysinen koskemattomuus turvattuna myös penkkareissa.

Abit olivat nähneet paljon vaivaa pukujen suhteen. Lapsuuden unelmat toivat kouluun Barbeja, supersankareita, urheilijoita, lääkäreitä, lentoemäntiä ja jopa pari opettajaa. Sääli, että asuja ei päässyt ihastelemaan valoissa kun koulua oli koristelussa pimennetty ja abishow toteutettiin näyttämövaloilla. Vaikkapa catwalk-tyyppinen saapuminen saliin tai ”paras penkkariasu”-äänestys olisi tuonut pukeutumisen paremmin esille.

Hyvät penkkarit vaativat suunnitelmallisuutta ja kunnianhimoa. Penkkareiden tulisi kilpailla näyttävyydessään ja idearikkaudessaan edellisten vuosien penkkareiden kanssa. Kaaos on helppoa, mutta timantin hiominen vie aikaa. Seuraaviin penkkareihin on enää vuosi aikaa, kannattaa aloittaa valmistautuminen jo nyt.

Kuva

Vanhojen päivä meni useimmilla kakkosilla tanssin merkeissä. Vanhat kävivät pienempinä ryhminä esiintymässä lähikouluilla ja vanhainkodissa, tanssivat ykkösille ja kävivät valokuvassa. Illalla Turun VPK:n talo täyttyi tanssijoista ja vanhemmista ja tanssit vedettiin elävän musiikin tahdissa. Kaunis tilaisuus, mutta yleisölle hankala, koska katsojapaikoilta on vaikea nähdä kokonaisuutta.

Nyt hiihtolomaviikolla koulu on hiljentynyt ja erinomainen paikka suunnitella ensi lukuvuoden opetustarjontaa. Opintotarjottimen suunnittelu on yhdistelmä palapeliä ja sudokua. Edellisen vuoden palapelin palaset puretaan ja järjestetään seuraavaa vuotta varten. Tarkoituksena on saada opiskelijoille tarjonta, joka palvelee huippumenestyjiä ja turvaa heikoimmin menestyvien lukiotaipaleen. Rehtorin pedagoginen kädenjälki näkyy koko vuoden. Ryhmäkoot eivät kasva hallitsemattomasti eikä pieniä lilliputtiryhmiä ole liikaa. Ykkösten ja kakkosten pakollisten kurssien tarjonta on jo suurinpiirtein paikoillaan. Kolmosilla pakollisuutta ei ole kuin nimeksi, joten siellä suunnittelussa on vapaammat kädet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s